Oversticht

De naam Oversticht duidt het gebied aan in de provincies Overijssel en Drenthe dat in de Middeleeuwen onder het bestuur van de bisschop van Utrecht viel.

Lees het hele artikel »

Liudger (Ludgerus)

Liudger was de kleinzoon van een Friese edelman. Hij werd in het jaar 742 geboren in Zuilen bij Utrecht. Hij kreeg een opleiding aan de abdijschool van abt Gregorius in Utrecht, dezelfde Gregorius die Lebuinus naar de IJsselstreek stuurde om de Saksen te bekeren tot het christendom.

Lees het hele artikel »

Lebuinus

In 768 kwam de angelsaksische monnik Liafwin vanuit Engeland naar ons land. Zijn Latijnse naam was Lebuinus. Hij verspreidde het nieuwe geloof, het Christendom onder de Saksen die in de tweede helft van de achtste eeuw in de omgeving van Deventer woonden.

Lees het hele artikel »

IJsselkade

Vanaf de achtste eeuw ontstond er een kleine nederzetting langs de oevers van de IJssel, de 'Portus Daventre' genoemd. De oostzijde van de rivier was een geschikte plaats voor het aanleggen van schepen, omdat hier een laag zandstrand was, waar men sc

Lees het hele artikel »

Lebuinuskelk

Deze wereldberoemde ´Sanct Lebuyns nap´ is de enige kelk die uit de vroege middeleeuwen is overgebleven. Deze kelk stamt uit het begin van de 9e eeuw en is waarschijnlijk vervaardigd in de paleissschool van Karel de Grote te Aken. De ivoorsnijder heeft in de bovenste rand fraaie acanthusranken uitgesneden.

Lees het hele artikel »

Evangelieboek Lebuinus

Dit prachtige boek, genoemd naar Lebuinus, is een mooi voorbeeld van kerkelijke kunst uit de Vroege Middeleeuwen. Het is na zijn dood gemaakt, want het handschrift van dit boek dateert uit ongeveer 835 en is van Karolingische afkomst, dus uit de tijd die genoemd is naar keizer Karel de Grote.

Lees het hele artikel »

Vikingaanval 882

Vanaf het jaar 834 maakten Vikingen belangrijke handelssteden zoals Dorestad (nu Wijk bij Duurstede) en Utrecht onveilig. Ze verplaatsten zich per schip en voerden verrassingsaanvallen uit. Ook de handelsnederzetting Daventre (Deventer) ontkwam niet aan hun roofzucht.

Lees het hele artikel »

Radboud-sarcofaag

Een sarcofaag is een stenen kist. Zo´n sarcofaag werd in de Oudheiden in de Middeleeuwen gebruikt voor het begraven van heel belangrijkepersonen. In 1962 werd deze stenen sarcofaag ongeveer 1 m onder devloer aangetroffen.De kist is gemaakt uit rode zandsteen en afkomstig uit het gebied vande Main in Duitsland.

Lees het hele artikel »