Keizerstraat

De Keizerstraat is genoemd naar keizer Karel de Vijfde, die leefde van 1500 tot 1558. Hij werd in 1515 heer der Nederlanden en kort daarna ook koning van Spanje en keizer van het Duitse rijk. Op de plaats waar tot 1870 de oude wallen en vestingwerken lagen, verrezen brede straten met grote, statige huizen.

Lees het hele artikel »

Huizen aan de IJssel

Eeuwenlang was Deventer gevangen tussen de twee zware stadsmuren. Steeds meer werden die muren en wallen om de stad als beknellend gevoeld. De stad wilde groeien. Er waren steeds meer inwoners. Pas na 1874 mochten de stadsmuren afgebroken worden. Daa

Lees het hele artikel »

Leeuwenbrug

Omstreeks 1880 werd de Leeuwenbrug over de Singelgracht tegenover de Keizerstraat gebouwd. De brug ontleende haar naam aan de leeuwen die de hoeken sierden. Links van de brug (komend vanaf het station) stond het grote hotel 'De Leeuwenbrug', gebouwd tussen 1923 en 1926.

Lees het hele artikel »

Springerplantsoen

Na afschaffing van de vestingwet in 1871 werd besloten om op de plaats van de stadswallen en grachten een park aan te leggen. De bekende Amsterdamse tuinarchitect Leonard A. Springer kreeg de opdracht een plan te maken voor de inrichting van het park.

Lees het hele artikel »

Vogeleiland

Het Vogeleiland, gelegen middenin het Rijsterborgher- of Oude Plantsoen, is ontstaan na de afbraak van de vestingwerken in de jaren 1888 en 1889. Tuinarchitect L.A. Springer had van het stadsbestuur de opdracht gekregen om op die plek bij de Singel een nieuw plantsoen aan te leggen.

Lees het hele artikel »

Knutteldorp

Vanaf 1901 werden er veel arbeiderswoningen gebouwd, omdat de Woningwet het wonen in oude krotten verbood. Het ontwerp voor het complex in de wijk tussen de Zutphenselaan en de H.F. de Boerlaan, gebouwd op een oud verdedigingswerk, omvatte 326 woningen en tien winkels.

Lees het hele artikel »