Doedeltje

Doedeltje heette eigenlijk Hendrik Ligtenberg. Hij werd in 1838 geboren en overleed in 1921. Doedeltje was een opvallende Deventer stadsfiguur. Hij deed zich voor als een soort zwerver. Met zijn steek (een hoofddeksel zoals ook Napoleon droeg) op zijn hoofd was hij bijna elke dag op de IJssel te vinden. Hij viste en ging vervolgens met zijn vangst langs de deuren om de vis te verkopen.
Omdat hij zo vaak bij de rivier was heeft hij ook veel mensen uit de IJssel gered. Hij kreeg hiervoor een medaille. Ook haalde hij nogal wat lijken uit de IJssel. Boze tongen beweerden dat als Doedeltje een lijk vond, hij dit achter de kribben van de IJssel verborgen hield en het daar liet liggen totdat er een beloning op het vinden van de vermiste persoon werd uitgeloofd. En dan 'vond' Doedeltje de vermiste persoon verdacht snel.
Doedeltje woonde in een nu verdwenen huisje in de Noordenbergstraat. Hij hield wel van een borrel en haalde gekke grappen uit om de mensen te amuseren en zo geld los te krijgen voor een drankje.