tabaksindustrie

Al in de achttiende eeuw werden er in Deventer tabaksbedrijfjes opgericht. Het waren tabakskerverijen, waar ruwe tabaksbladeren werden versneden. Later zijn er ook sigarenfabrieken opgericht. De laatste sloot haar deuren in 1953.

Lees het hele artikel »

Smyrnatapijten

In de Ridderzaal in Den Haag heeft heel lang een 'Deventer tapijt' gelegen. Deventer was bekend om de Smyrnatapijten die hier werden gemaakt.

Lees het hele artikel »

Senzora, zeep en snoep

Senzora is een fabriek die al heel lang in Deventer bestaat. Ze maken er tegenwoordig zeep, maar ook pepermuntjes en zoete suikerhartjes.

Lees het hele artikel »

Koffiebranderij K. ten Have

In Deventer wordt er al sinds 1828 door de firma Ten Have koffie gebrand. Ten Have koffie is ook nu nog te koop. De fabriek staat alleen niet meer op de Brink. Langetijd was daar de koffie te ruiken als in de fabriek koffie gebrand werd.

Lees het hele artikel »

Vleeswarenfabrieken

Deventer ligt midden in een groot landbouw- en veeteeltgebied. Deventer had daarom ook lange tijd een belangrijke veemarkt. Geen wonder dat er dus in en rond de stad veel vleeswarenfabrieken waren.

Lees het hele artikel »

DAIM-fabriek

Veel fabrieken ontstonden in de negentiende eeuw midden in de oude binnenstad. Zo ook de fabriek van de DAIM tussen de Golstraat, Walstraat en Roggestraat.

Lees het hele artikel »

Burgers Rijwielfabriek

Dit is een van de eerste fietsen die gemaakt zijn in de fietsenfabriek van Burgers in Deventer.

Lees het hele artikel »

Molen

De stad Deventer kende vroeger vele tientallen molens. Ze stonden vaak op hogere gebieden, zodat ze de wind goed konden 'vangen' in hun wieken. Op het molenbolwerk aan de noordkant van de binnenstad stonden vanaf de veertiende eeuw molens. De molens

Lees het hele artikel »

Help U Zelven

In 1871 werd de werkliedenvereniging ´Help U Zelven´ opgericht. De vereniging stelde zich ten doel om de opleiding en de arbeidsomstandigheden van de arbeiders te verbeteren (´het verbeteren van het lot van den werkman´). De vereniging had eerst een gebouw in de Papenstraat en vanaf 1902 een nieuw gebouw aan de Diepenveenseweg.

Lees het hele artikel »

Senzorafabriek

In 1876 begon Antonie Johannes Schoemaker een kruidenierszaak op de hoek van de Papenstraat. In 1908 begon hij in de Bruynsteeg in het Noordenbergkwartier een zeepfabriek en koffiebranderij. Om verder uit te kunnen breiden vestigde het familiebedrijf zich in 1916 aan de Raamstraat in de Raambuurt.

Lees het hele artikel »

Eendrachtstraat

Toen in 1871 de vestingwet werd afgeschaft kon er begonnen worden met het bouwen van huizen buiten de stadswallen. Er was een grote behoefte aan arbeiderswoningen i.v.m. de groeiende industrie. Zo ontstonden er nieuwe wijken met arbeiderswoningen in de Voorstad.

Lees het hele artikel »

Auping matrassenfabriek

In 1888 kreeg smid Johannes Auping een bijzondere opdracht. De directeur van het Sint Geertruiden Gasthuis vroeg hem of hij een bed zou kunnen maken dat geschikter zou zijn voor een betere gezondheid van zijn patiënten. Auping bedacht een bedbodem met gedraaide en in elkaar gevlochten ijzerdraden, die in een ijzeren raamwerk werden gespannen.

Lees het hele artikel »

Kluwer Uitgeverij

De naam Kluwer is in Deventer sinds 1889 bekend. In dat jaar kwam onderwijzer en boekhandelaar Aebele Kluwer naar Deventer om hier aan de Singel een uitgeverij te beginnen. Hij begon in 1898 met het uitgeven van het nieuws- en advertentieblad 'Vraag en aanbod', dat een groot succes werd.

Lees het hele artikel »