Vogeleiland

Het Vogeleiland, gelegen middenin het Rijsterborgher- of Oude Plantsoen, is ontstaan na de afbraak van de vestingwerken in de jaren 1888 en 1889.
Tuinarchitect L.A. Springer had van het stadsbestuur de opdracht gekregen om op die plek bij de Singel een nieuw plantsoen aan te leggen. Uit een vroeger driehoekig bastion, dat deel uitmaakte van de vestingwal, ontstond het Vogeleiland.

Er kwamen volières met pauwen, fazanten en andere vogels en een stenen koepel die vóór die tijd deel had uitgemaakt van de Amsterdamse Wereldtentoonstelling van 1883. Stadsarchitect Mulock Houwer ontwierp twee bruggetjes, die toegang gaven tot het eiland. In de jaren zeventig en tachtig raakte het eilandje door vandalisme in verval. Het stadsbestuur besloot toen het Vogeleiland te sluiten. Enkele jaren later werd een herstelplan ontworpen en in 1992 kon het vernieuwde Vogeleiland geopend worden. Er was een restaurant bijgekomen (De Mandala), een muziekkoepel en nieuwe dierenverblijven. In de zomer treden er op zondagmiddag regelmatig muziekgroepen of koren op.