Stadhouder Willem V

Willem V bezocht als kersverse stadhouder Deventer op 2 september 1766. Hij arriveerde op de Worp, nam een militaire parade af op de Bergweide (nu industrieterrein), en ging door de Zandpoort, over de Brink en door de Korte en Lange Bisschopstraat naar het stadhuis. De stad was versierd met erepoorten, o.a. bij de Schipbrug. Deze poorten waren gemaakt van hout en zo'n 12 meter hoog.
In het stadhuis werd een receptie gehouden met volop eten, drinken en muziek. Een deel van het stadhuis, met name de hal, was speciaal voor deze gelegenheid verbouwd. Bij de feestelijke maaltijd in de hal waren behalve de stadhouder ook de hertog van Brunswijk aanwezig en alle leden van de magistraat en de stadssecretarissen.
Na afloop reed de prins door de feestelijk verlichte stad. Overal stonden vetpotjes te branden om de belangrijke gebouwen te verlichten. 's Avonds werd er vuurwerk afgestoken tegenover de Waag.
Het hele feest kostte bijna eenderde van het jaarbudget van de stad. Maar het stadsbestuur had dit graag voor over voor dit belangrijke bezoek. De stadhouder moest immers de benoemingen van de regenten goedkeuren, dus op deze manier stroop smeren kon geen kwaad, vonden ze. De patriotten (anti-oranjegezinden) dachten hier natuurlijk heel anders over.
afb. sugg.: zie afb. 1 in Dev. Jb. 2005, p. 8