Handschriften

De Stads- of Athenaeumbibliotheek van Deventer bevat nog oude handschriften uit de veertiende en vijftiende eeuw, toen er nog geen boeken gedrukt werden. De Broeders en Zusters van het Gemene leven waren in die tijd druk met het kopiëren (overschrijven) van boeken. De handschriften bevatten vaak mooie versieringen.

Dit oude handschrift bevat uittreksels uit de tekstenverzameling van Florens Radewijns (1350-1400). Florens Radewijns was na het overlijden van Geert Grote in 1384 de leider van de Broeders des Gemenen Levens.D e teksten van Florens Radewijns werden na zijn dood geschonken aan de Zusters van Diepenveen met het verzoek “oretur pro anima eius”. (“Moge er voor zijn ziel gebeden worden”.) De zusters hebben in hun klooster te Diepenveen in de periode 1400-1425 niet alleen voor Florens gebeden, maar ook belangrijke teksten van hem overgeschreven.

In 1477 verscheen in Deventer het eerste gedrukte boek van boekdrukker Richard Paffraet.

verw. 1: Broeders van het Gemene Leven; verw. 2: Zusters van het Gemene Leven; verw. 3: florens Radewijns; verw. 4: Stads- of Athenaeumbibliotheek