Florens Radewijns

Florens Radewijns, geboren in 1350 en opgeleid aan de universiteit van Praag, raakte zeer onder de indruk van de levenswijze van Geert Grote en kwam daarom naar Deventer, waar hij zijn eerste leerling werd. Hij kreeg de leiding over de door Geert Grote rond 1381 gestichte Broeders van het Gemene Leven. Hij werd priester in de Lebuinuskerk. Florens Radewijns hield zich bezig met de organisatie van de broederschap. Zo stelde hij leefregels op voor het huis op de hoek van de Engestraat / Stromarkt, waarin hij met zijn gezellen woonde. Hun inkomsten, verkregen uit het overschrijven van boeken, stortten ze in een gezamenlijke kas.
In 1391 verhuisde Radewijns met zijn broeders naar een nabijgelegen groter huis aan de Pontsteeg. Dit huis werd bekend onder de naam Heer Florenshuis of Rijke Fraterhuis. Het oude huis van Radewijns werd ingericht voor huisvesting van leerlingen van de Latijnse school. Een van zijn bekendste leerlingen was Thomas van Kempen.
In Het Heer Florenshuis ontstond een belangrijke boekenverzameling. In 1597 werd die collectie toegevoegd aan de stadsbibliotheek die een jaar later ondergebracht werd in het Heer Florenshuis. Hiervan zijn nog achttien handschriften en tweehonderd gedrukte werken overgebleven.
Florens Radewijns overleed in 1400. Zijn lichaam werd in de Lebuinuskerk begraven. Na zijn dood werden zijn geschreven teksten geschonken aan de Zusters van Diepenveen. In de periode 1400-1425 hebben die zusters belangrijke teksten van hem overgeschreven.
Op de plaats van het vroegere Heer Florenshuis is in 2012 het Geert Grote Huis gebouwd. De oude kelder is weer toegankelijk gemaakt en is geschikt gemaakt voor tentoonstellingen over de tijd van de Broeders en Zusters van het Gemene Leven. Er wordt blijvend aandacht besteed aan leven en werk van Geert Grote en zijn volgelingen.

verw. 1: Geert Grote; verw. 2: Broeders van het Gemene Leven; verw. 3: Zusters van het Gemene Leven