Bierbrouwerij DAVO

Bier was bij de Germanen al een geliefkoosde drank. In de Middeleeuwen was bier volksdrank nr. 1. Als ontbijt at men roggebrood met bier. In die tijd waren er al kleine bierbrouwerijtjes in de stad, bijv. in het Bergkwartier. Het huis Roggestraat nr. 6 kent nog een gevelteken dat verwijst naar een brouwerij die hier ooit gevestigd was. Je ziet twee grepen of rieken waarmee het graan bewerkt werd om het kaf van het koren te scheiden. Bier werd gebrouwen uit gerst, dat op de Sallandse zandgrond al volop verbouwd werd.

Een bekende bierbrouwerij was de in 1867 opgerichte DAVO-bierbrouwerij, die in het begin van de twintigste eeuw tot de middelgrote brouwerijen van het land ging behoren. Het bedrijfsgebouw met villa voor directeur Cost Budde was gebouwd op De Heuvel bij de Ceintuurbaan, op de plaats waar later de vleesfabriek van Anton Hunink zou komen.
Het bier van DAVO werd niet alleen in Deventer goed verkocht, maar ook in Amsterdam, waar de brouwerij een bijkantoor had. DAVO leverde zwaar bier in flessen, terwijl bierbrouwer Bussemaker in Deventer licht bier in kruiken leverde.
In 1890 werd de brouwerij van DAVO uitgebreid tot stoombierbrouwerij.