Tapijtfabrieken

Birnie liet in 1813 een speciaal weefgetouw bouwen waarmee smyrnatapijten konden worden geweven. Die kostbare tapijten moesten vóór die tijd worden ingevoerd uit Turkije. In 1858 werkten er al 345 mensen en was het op dat moment de grootste fabriek van Deventer. In 1904 kwam er een nieuw fabrieksgebouw gereed in de Voorstad. De straat waaraan die fabriek gebouwd werd kreeg de toepasselijke naam Smyrnastraat. In 1918 kreeg de fabriek de naam: Koninklijke Verenigde Tapijtfabriek (KVT). De fabriek leverde onder andere tapijten aan de regeringsgebouwen in Den Haag en aan het Koninklijk Huis. In het Deventer stadhuis liggen nog enkele smyrnatapijten uit de Deventer fabriek. In 1978 kwam er een eind aan deze fabriek.
Een andere tapijtfabriek in Deventer was de Mechanische Tapijtweverij van H. Peters op de Zandweerd. Hier werden vooral wollen karpetten geweven en sinds 1996 ook kunstgras.
Tot slot was er vanaf 1932 nog de Moquette Industrie Deventer (MID) aan de Industrieweg. Deze fabriek leverde luxe geweven tapijten in de prachtigste kleuren. Deze fabriek werd in 2005 verplaatst naar Genemuiden.