tabaksindustrie

In 1853 werd in Deventer de eerste tabaksfabriek opgericht. Het was de sigarenfabriek van Verwey & Zn achter de stadsmuren bij de Duimpoort. Er volgden veel andere sigarenfabrieken, zoals die van Horst en Maas, Hulscher, Muller & Co en Hooijer (later Langkat). Deze laatste fabriek staat nog aan de Tabakswal, al is het nu al lang geen fabriek meer. De tabak werd aangevoerd vanuit Indonesië, dat tot 1948 tot het Koninkrijk der Nederlanden behoorde.
In het begin van de twintigste eeuw kende Deventer een bloeiende tabaksindustrie. Er werkten wel 700 mensen in die fabrieken en er waren in 1987 al 27 tabakswinkels in de stad.
Tijdens de laatste wereldoorlog van 1040 tot 1945 kregen de sigarenfabrieken het moeilijk omdat de invoer van tabak wegviel en de Duitsers de voorraden tabak in beslag namen. In Diepenveen begonnen twee mensentoen een eigen tabaksplantage met een fabriek onder de naam Diepenveensche Tabakscentrale. Ze hadden er verstand van omdat zr in Indië op een tabaksplantage hadden gewerkt. De fabriek heeft nog tot 1957 bestaan.
In Deventer sloten de twee laatste sigarenfabrieken in 1953 hun deuren.

Hier zie je de fabriek van Bijdendijk & Ten Hove.