Hijskraan en de Kranensteeg

Op deze tekening van de stad Deventer uit 1550 zie je de kraan op een ronde toren aan de kade staan. Het was een kraan van de stad Deventer. Kooplieden betaalden geld om van de kraan gebruik te kunnen maken.

In de Noordenbergstraat komt een smalle steeg uit met de naam Kranensteeg. Als je de steeg uitloopt naar de IJssel, dan kom je op de plek waar aan de kade in de middeleeuwen een hijskraan gestaan heeft. De steeg is genoemd naar de kraan. Aan het eind van de Kranensteeg was vroeger een klein poortje in de stadsmuur, waardoor de sjouwers de ladingen van de schepen de stad in brachten.
Er was in de 14e eeuw een beruchte roversbende, die onder leiding stond van Arent Schonewint. De bende overviel regelmatig bezittingen van burgers van de stad Deventer. Die hadden daar zo genoeg van, dat ze een legertje vormden en Arent gevangen genomen hebben. Arent moest de Deventenaren de geleden schade vergoeden. Bovendien moest hij een hoge boete betalen. Van dat geld heeft Deventer de kraan aan de kade laten bouwen.