Auping matrassenfabriek

In 1888 kreeg smid Johannes Auping een bijzondere opdracht. De directeur van het Sint Geertruiden Gasthuis vroeg hem of hij een bed zou kunnen maken dat geschikter zou zijn voor een betere gezondheid van zijn patiënten. Auping bedacht een bedbodem met gedraaide en in elkaar gevlochten ijzerdraden, die in een ijzeren raamwerk werden gespannen. Zijn uitvinding had veel succes, vooral omdat hij ook machines ontwierp, die zijn uitvinding in grote aantallen konden produceren. Hij kon meteen een groot aantal matrassen leveren aan het Geertruiden Gasthuis. Een jaar later volgde een grote bestelling door het Koninklijk Huis. Voor de slaapvertrekken van het Paleis op de Dam mocht hij matrassen leveren.
In 1912 ruilde Auping zijn smederij in het Bergkwartier in voor een fabriek aan de Laan van Borgele. Het werd de eerste Nederlandse fabriek van stalen gezondheidsmatrassen.
Later ontwikkelde Auping luxe bedmodellen, zoals de Cleopatra in 1953 en verstelbare spiraalbodems in 1961. In 1988 mocht de fabriek de naam Koninklijke Auping bv voeren. In 1998 kon de fabriek boxspringmatrassen leveren.
Auping is nu nog steeds een zelfstandig bedrijf en heeft de fabriek verplaatst naar het industrieterrein bij de snelweg