Tufsteen is een vulkanisch gesteente, dat in de Middeleeuwen vaak gebruikt werd als bouwmateriaal. Het is vrij gemakkelijk te bewerken.
Tufsteen werd vooral veel gewonnen in de Eifel in Duitsland. Veel tufsteen werd via de Rijn en de IJssel naar Deventer vervoerd, waar het werd verhandeld.
In Deventer is tufsteen gebruikt bij de bouw van de Grote of Lebuinuskerk, de Bergkerk en bij de bouw van het oudste stenen huis in de Sandrasteeg nr. 8 Ook andere middeleeuwse woonhuizen in Deventer hebben vaak een fundament van tufsteen. In het tufsteen van de toren van de Bergkerk kun je goed zien dat zich in de steen kleine restanten bevinden van andere gesteenten, meestal donker van kleur.
Vanaf de dertiende eeuw werd tufsteen vervangen door gesteenten die uit de eigen omgeving kwamen, zoals bakstenen. Op de Stadsweide van Deventer vestigden zich vanaf toen enkele stenen- en pannenbakkers. De rivierklei die ze hier konden winnen was voor hen geschikte grondstof vgoor het bakken van stenen en pannen. Nog eeuwenlang hebben er langs de IJssel steenfabrieken gestaan.