Stromarkt

De Stromarkt is ontstaan door het (gedeeltelijk) wegbreken van een muur die tot in de zeventiende eeuw een groot gebied omgaf dat bij de Proosdij behoorde.
De muur om het gebied van de Proosdij stond in het verlengde van de Engestraat en sloot na twee rechthoeken aan op de Sandrasteeg. In 1668 besloot de magistraat de muur gedeeltelijk te laten afbreken, waardoor de vorm van de Stromarkt ontstond. Het plein kreeg de naam 'Stromarkt' omdat op deze plek op marktdagen stro werd verhandeld.
Aan de linkerkant van de Stromarkt (gezien vanaf de Graven) staat een rij fraaie oude panden, zoals 'De Reiger'. In het pand daarnaast heeft Jacobus Revius gewoond. Ook mooi is 'De Keizerskroon', ooit een hotel, nu een restaurant met die naam. In een van de panden in deze gevelwand zat in de negentiende eeuw de smederij van J.A. Auping, die later in de Menstraat bedden en matrassen ging maken, en nu aan de Laan van Borgele gevestigd is.
Aan de rechterkant is veel afgebroken. In 1968 verrees hier een groot betonnen bankgebouw.
Een ander opvallend bouwwerk, op de grens met de Kleine Poot en de Hofstraat, is de Botermarkt. De naar een ontwerp van stadsarchitect Mulock Houwer van ijzer, hout en glas gebouwde hal, die de naam 'Boterwaag' kreeg, werd in 1889 door de stichting mr. H.W.J. van Marle aan de gemeente Deventer geschonken. Voor die tijd werd de botermarkt aan de Hofstraat in de open lucht gehouden.
Afb.: ???
Verw. 1: Klokgevels; verw. 2: Proosdij