Rococo-stijl

Het huis in de Assenstraat op nummer 8 behoorde in de achttiende eeuw toe aan stadssecretaris Herman Borgerink (1714-1790), die in 1761 twee huizen kocht om er één breed pand van te maken.
Het huis heeft een bakstenen voorgevel, afgesloten door een kroonlijst met een fronton uit het midden van de achttiende eeuw.
Opvallend aan deze gevel is de rijk uitgevoerde deuromlijsting in achttiende eeuwse rococo-stijl en het fraaie snijraam boven de ingang. Kenmerkend voor de rococo-stijl is de overdadige versiering met sierlijke lijnen en krullen. Het woord 'rococo' is onder andere afgeleid van het Franse woord coquille, dat 'schelp' betekent. De vorm van een schelp, maar dan asymmetrisch, is te herkennen in de kuif bovenaan in het midden. (Asymmetrisch wil zeggen dat de linker- en rechterhelft van de voorstelling niet elkaars spiegelbeeld vormen). Aan weerszijden van de deuringang is een pilaster aangebracht (een vooruitstekende platte zuil). Het bovenstuk van de pilasters, kapiteel genoemd, bevat twee krullen (voluutrollen) en bladvormen van de acanthus. Zo'n kapiteel vormde in de Griekse oudheid al de afsluiting van een Corintische zuil.

Van binnen bevat de woning nog mooi rococo-stucwerk (pleisterwerk) en rococo-schouwen.