Lebuinuskerk

Ongeveer op de plaats waar Sint Lebuinus in 768 een houten kerkje stichtte, werd rond 1040 door bisschop Bernold een Romaanse kerk gebouwd. Tussen 1460 en 1500 werd deze Romaanse basiliek verbouwd tot een veel grotere Gothische kerk met een lengte van 102 meter en een breedte van 41 meter. Daarmee is de Lebuinuskerk de op één na grootste kerk van Nederland.
Van de vroegere Romaanse kerk zijn nog enkele delen zichtbaar:
- de crypte onder het koorgedeelte
- delen van muren die uit tufsteen bestaan
- enkele pijlers en vensters
Na de overgang naar het protestantisme eind 16e eeuw veranderde het kerkinterieur. Beelden werden vernield (beeldenstorm) en muurschilderingen werden overgekalkt.
Eeuwenlang hebben er verbouwingen en restauraties plaatsgevonden. Tijdens de laatste restauratie zijn de eeuwenoude gewelfschilderingen weer mooier tevoorschijn gebracht.
In 1454 werd een begin gemaakt met de bouw van een grote toren. Daardoor werd het oude torencomplex uit de 11e eeuw gesloopt. De toren werd 60 meter hoog. Op die toren werd in 1632 een koepel gebouwd, waar een carillon in werd geplaatst. De toren kan beklommen worden. Als je na 220 treden boven bent heb je een prachtig uitzicht over het IJssellandschap.
verw. 1: Toren Lebuinuskerk; verw. 2: Lantaarn op de Lebuinustoren; verw. 3: Carillon; verw. 4: beeldenstorm