Getijdenboek

De Broeders en Zusters van het Gemene Leven hielden zich o.a. bezig met het overschrijven van teksten. Ze noemden dat 'afschrijven'. Tot de belangrijkste boeken uit hun tijd behoort het Getijdenboek van Maria, waarvoor Geert Grote in 1383 de tekst samenstelde. Getijden zijn gebeden die op vaste tijden van de dag werden gebeden, zoals de lauden 'smorgens om zeven uur en de vespers 's middags om vijf uur. De teksten zijn verzameld in de getijdenboeken, waarvan er nu nog een aantal bewaard worden in de athenaeumbibliotheek . Het bijzondere van de getijdenboeken van Geert Grote is dat ze in de volkstaal geschreven zijn. Zo konden mensen die geen latijn kenden er ook kennis van nemen. In kloosters van tegenwoordig, zoals in klooster Sion bij Wesepe, worden nog dagelijks de getijden gelezen of gezongen.

De getijdenboeken zijn zeer kostbaar vanwege de prachtige afbeeldingen die er in voorkomen, miniaturen genoemd. De met de hand geschilderde voorstellingen zijn soms heel klein, maar soms beslaan ze ook een hele pagina. De eerste letter van een tekst, initiaal genoemd, werd meestal heel mooi versierd. Het maken van zo'n fraai geïllustreerd boek duurde dan ook jaren.

Verw. 1: Broeders van het Gemene Leven; verw. 2: Zusters van het Gemene Leven; verw. 3: Moderne Devotie: verw. 4: Klooster Diepenveen; verw. 5: Stads- of Athenaeumbibliotheek; verw. 6: Handschrift uit vrouwenklooster