Bergpoort

De Bergpoort was de laatst gebouwde van de drie buitenpoorten die onderdeel vormden van de verdedigingsgordel waaraan tussen 1597 en 1634 steeds is gewerkt. De Bergpoort stond halverwege de huidige Kazernestraat naast de Boreelkazerne. (Maar die was er toen nog niet).
Het beeldhouwwerk op deze poort is in 1619 ontworpen door de beroemde Amsterdamse architect Hendrick de Keyser. De beeldhouwwerken zijn een zeldzaam voorbeeld van de stijl die de Hollandse Renaissance wordt genoemd.

De Bergpoort werd in 1880 gesloopt, toen Deventer van de regering toestemming kreeg om de vestingwerken te slopen. De poort was te smal voor het toenemende verkeer. Wel wilde het Rijk de natuurstenen blokken en gebeeldhouwde onderdelen graag hebben. Het Rijksmuseum in Amsterdam kwam in het bezit van de onderdelen en bracht ze aan op een nieuwgebouwde poort. Je kunt deze zien in de tuin van het Rijksmuseum. Hij staat daar rug aan rug met de Herepoort uit Groningen. Er zijn vaak pogingen gedaan om de Bergpoort weer terug naar Deventer te halen, maar die zijn allemaal mislukt.