Albert Schweitzer

Albert Schweitzer leefde van 1875 tot 1965. Wie was hij en wat had hij met Deventer te maken?
Albert Schweitzer is afkomstig uit de Elzas in Noord-Frankrijk. Dat gebied hoorde toen nog bij Duitsland. Hij volgde een opleiding tot predikant en daarna tot arts. Hij was ook zeer muzikaal, had verstand van kerkorgels en leerde goed orgelspelen. Bovendien was hij een belangrijk denker en schrijver. Hij spoorde de mensen aan om eerbied te hebben voor alles wat leeft.
Op 38-jarige leeftijd vertrok hij naar het Afrikaanse land Gabon, waar hij met zijn vrouw in Lambarene een ziekenhuis oprichtte.Daar heeft hij duizenden mensen behandeld. In Deventer werd een fonds opgericht om zijn werk in Afrika te steunen. Zelf kwam Schweitzer enkele keren naar Deventer om hier een orgelconcert te geven in de Lebuinuskerk en om geld in te zamelen voor zijn ziekenhuis in Lambarene. Na zijn dood bleef er in Deventer een Albert Schweitzer Centrum gevestigd in het Penninckshuis. Dat was de reden dat er in 1974 op de Brink bij de Penninckshoek een beeld van Albert Schweitzer werd geplaatst. Het werd onthuld door de toenmalige koningin Juliana.
In 2012 kwam de bekende Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu bij een bezoek aan Deventer op deze plek bloemen leggen en een toespraak houden. In navolging van Albert Schweitser zet deze bisschop zich in voor armen in zieken in Zuid-Afrika.

Op de foto zie je Albert Schweitzer voor het orgel van de kerk in Deventer.