Gerard ter Borch werd in 1617 in Zwolle geboren in een schildersfamilie. Hij leerde het schildersvak van zijn vader Gerard ter Borch de Oude. Toen hij jong was woonde en werkte hij in Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje, waar hij zelfs aan het hof van koning Filips II werkte. Zijn meest beroemde schilderij is 'De vredesconferentie tussen Holland en Spanje', in 1648 geschilderd ter gelegenheid van de Vrede van Münster.
Op oudere leeftijd woonde en werkte Gerard ter Borch in Deventer. In 1666 werd hij lid van de gezworen gemeente. In Deventer is hij vooral bekend geworden door zijn schilderij 'De Magistraat', waarop het gehele stadsbestuur is afgebeeld. Hij schilderde ook veel portretten van Deventer regenten, waaronder Gisbert Cuper, te zien in het Historisch Museum Deventer. Een ander door hem geschilderd portret is dat van stadhouder Willem III. Dat deed hij in Deventer, waar de stadhouder poseerde in het huis van neef Hendrik ter Borch, Brink 68. Dit portret is later door woedende patriotten vernield.
Gerard ter Borch is ook bekend geworden door zijn genrestukken. Op die schilderijen staan mensen afgebeeld in hun dagelijkse omgeving.
Hij stierf in Deventer in 1681 en werd begraven in de Grote of St. Michaelskerk in Zwolle.
afb: zelfportret van Gerard ter Borch (zie Ach Lieve Tijd, p. 346)
verw.1 naar: Magistraat; verw. 2 naar: Gisbert Cuper