Worpplantsoen

Het gebied was al in 1578 langs paden en wegen beplant met bomen. In de zeventiende eeuw ontstonden er steeds meer hoven (tuinen), compleet met tuinhuisjes. Rond 1700 kreeg het park de vorm van een sterrenbos. Dat is een bos waarin de paden samen de vorm van een ster hebben.
In 1813 werden door de Fransen de tuinhuizen verbrand en alle bomen gekapt. Ze deden dat om zich beter te kunnen verdedigen tegen het oprukkende leger van de kozakken. Kozakken waren soldaten, afkomstig uit Aziatisch Rusland, die bekend stonden om hun militaire vaardigheden.
In de jaren daarna werd het park weer hersteld naar een plan van stadswerkbaas Albertus van Leusen. Sommige eiken die er nu nog staan stammen nog uit die tijd.
Om wateroverlast voor bewoners van De Hoven tegen te gaan werd in 1918 besloten om een kade aan te leggen tussen het Worpplantsoen en de woonwijk. In 1931 werd die kade verhoogd tot een dijk. Als de IJssel overstroomt komt het water tot aan die dijk en staat het hele plantsoen onder water.
In 2005-2006 is het park opnieuw ingericht. Het padenstelsel is toen aangepast, het kampeerterrein hersteld en het parkmeubilair vernieuwd. In 2012 werd er ook weer een muziekkoepen geplaatst. Ook het oude IJsselhotel werd gerenoveerd en uitgebreid met een nieuw gedeelte, zodat er nu meer hotelgasten kunnen verblijven.