IJzermolen van Hendrik Lindeman

Deze gevelsteen (in de muur naast het huis Bergpoortstraat 20) herinnert aan de oude ijzermolen uit 1755 die hier gestaan heeft.

In 1749 pachtte Hendrik Lindeman de oude stadswatermolen aan de haven. Hij maakte er een “iesermölle” (ijzermolen) van door die molen uit te breiden met een hoogoven, een gieterij, werkplaatsen en voorraadschuren. De ijzermolen stond buiten de middeleeuwse stadsmuren en binnen de zeventiende-eeuwse omwalling, op het terrein dat ook wel ´de Ramen´, later de ´Raambuurt´ werd genoemd. Het waterrad kon werken dankzij het verschil in hoogte tussen het water van de IJssel en de Schipbeek. De molen uit 1755 zorgde voor de aandrijfkracht van de blaasbalgen. IJzeroer werd tot smelten gebracht en het vloeibare ijzer werd in de gewenste vorm gegoten. Hendrik Lindeman zorgde voor de aankoop van brand- en grondstoffen en regelde de verkoop van de producten. Rond 1800 leverde het bedrijf de grootste productie van alle Nederlandse ijzermolens.

In 1795 werd Johan Laurents Nering Bögel mede-eigenaar. Uit de ijzermolen ontwikkelde zich de ijzerfabriek Nering Bögel, die tot 1932 heeft bestaan.

Verw. 1: Molens; verw. 2: Industriestad in wording