Moskou aan de IJssel

Omdat Deventer in de negentiende eeuw een echte industriestad werd, kwamen hier veel fabrieksarbeiders wonen. Die arbeiders gingen zich verenigen in werkliedenverenigingen, die opkwamen voor hun belangen. Hieruit groeiden later politieke partijen zoals de SDAP (Sociaal Democratische Arbeiders Partij). In 1900 werd in Deventer een afdeling van de SDAP opgericht.

Doordat veel arbeiders in de grote fabrieken zwaar werk moesten verrichten, lange werkdagen kenden, slecht betaald werden en met ontslag bedreigd werden, kwamen er grote demonstraties en stakingen. In 1906 vond de eerste grote staking plaats bij de tapijtfabriek aan de Smyrnastraat.. De Deventernaar Harm Kolthek werd een bekend figuur als stakingsleider. In de SDAP kwam tijdens een roerige bijeenkomst in Deventer in 1909 een scheuring tussen communisten en socialisten. De socialisten gingen na de oorlog verder in de nieuw opgerichte Partij van de Arbeid.

Tot het begin van de eenentwintigste eeuw hebben de socialisten een grote meerderheid gehad in de gemeenteraad. Deventer werd daardoor 'een rode stad' (vanwege de rode vlaggen van de socialisten en communisten). Dit leverde Deventer ook de benaming 'Moskou aan de IJssel' op. Tegenwoordig zijn de politieke verhoudingen in Deventer behoorlijk veranderd.