IJssellinie

Enkele jaren na het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam er opnieuw oorlogsdreiging, nu vanuit het communistische Rusland. De Nederlandse regering besloot in het geheim een verdedigingslinie aan te leggen van 120 km lang, de IJssellinie genaamd. Door een groot deel van Oost-Nederland onder water te kunnen zetten dacht men beter beveiligd te zijn tegen een mogelijke opmars van de Russen.

Lees het hele artikel »

Dubbelstadplan

In 1959 publiceerde de gemeente Deventer het plan Deventer Dubbelstad. Daarin zou Deventer door middel van een sprong over de IJssel uitgroeien tot een stad van 250.000 inwoners. De dubbelstad zou gebouwd moeten worden aan de overkant van de IJssel en 120.

Lees het hele artikel »

Kunstijsbaan IJsselstadion

Al in 1958 hadden enkele mensen, onder wie de ondernemer Paul Schoemaker en enkele gemeentebestuurders, de koppen bij elkaar gestoken en waren in Skandinavië gaan kijken hoe een kunstijsbaan eruit zag. De Koninklijke Nederlandse Schaatsbond en de Nationale Sport Federatie steunden het plan om in Deventer een kunstijsbaan aan te leggen.

Lees het hele artikel »

Rampjaar 1965

Tot het midden van de jaren zestig van de twintigste eeuw was Deventer een belangrijke industriestad met veel bekende familiebedrijven, zoals Nering Bögel, Ankersmit, Noury & Van der Lande, Thomassen & Drijver, Bussink, Burgers, Hunink, enz.

Lees het hele artikel »

Stadsherstel in het Bergkwartier

Het Bergkwartier is op het nippertje gered van sloop en in plaats daarvan zijn de oude panden opgeknapt.

Lees het hele artikel »

Turks consulaat

Omdat er in Deventer vanaf het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw zoveel mensen kwamen wonen van Turkse komaf, besloot de Turkse regering om behalve in Rotterdam ook in Deventer aan de Keizerstraat een Turks consulaat te vestigen. Aan het hoofd van een consulaat staat een consul.

Lees het hele artikel »

Hogeschool IJselland Saxion

Een hogeschool is een school voor hoger beroepsonderwijs. Deventer kent al acht eeuwen hoger onderwijs. Het begon in de twaalfde eeuw met de kapittelschool, die verbonden was aan de Lebuinuskerk. In 1375 ging deze school over in de Latijnse stadsschool.

Lees het hele artikel »

Molukse kerk

In het begin van de jaren vijftig, na het zelfstandig worden van Indonesië, kwamen veel Molukkers naar Nederland en naar Deventer. Nadat ze eerst in een 'kamp' in Teuge waren ondergebracht, kwamen ze in 1954 in de wijk Keizerslanden te wonen, waar speciaal voor hen door de gemeente 78 woningen waren gebouwd.

Lees het hele artikel »

Etty Hillesum Centrum

Het Etty Hillesum Centrum, opgericht op 5 mei 1996, is gevestigd in het gebouw dat van 1799 tot 1892 in gebruik was als Joodse Synagoge. Daarna deed het gebouw dienst als sjoel (Joodse school) en nog later als bioscoop. Doel van het Etty Hillesum Centrum is het schenken van aandacht aan de geschiedenis van de Deventer Joden en in het bijzonder aan Etty Hillesum.

Lees het hele artikel »

Moskee

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontstond er in Deventer een groot gebrek aan arbeidskrachten. Nadat men eerst gastarbeiders uit landen als Spanje, Italië, Joegoslavië en Marokko had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Turkije op gang.

Lees het hele artikel »