Weesjongen

Dit beeld van een weesjongen is gemaakt door de Duitse beeldhouwer Gotfried Gerlach die in de jaren dertig van de achttiende eeuw in Deventer kwam wonen. Het bestuur van het Burgerweeshuis gaf hem opdracht twee beelden te maken die geplaatst zouden worden boven de ingangsdeur van het Burgerweeshuis. Daar hebben ze lange tijd gestaan. Het ene beeld stelt een weesmeisje voor en het andere een weesjongen.
De weesjongen heeft een driekante hoed in de rechterhand en onder de rechterarm een boek. De kleding is typisch voor de pruikentijd, waarin de Franse mode werd nagevolgd. De jongen draagt een kuitbroek (culotte), een jas met uitstaande pandjes, een halsdoek en schoenen met gespen.
De beide beelden zijn gevormd uit Bentheimer zandsteen en bevinden zich tegenwoordig in het Historisch Museum Deventer. Replica's (namaakbeelden) van de jongen en het meisje zijn te vinden op de binnenplaats van het Burgerweeshuis.

Tot 1776 was het Burgerweeshuis alleen bedoeld voor weeskinderen van rijke burgers. Vanaf 1679 bestond er ook een Armenweeshuis, het kinderhuis genoemd.