Vikingaanval 882

Vanaf het jaar 834 maakten Vikingen belangrijke handelssteden zoals Dorestad (nu Wijk bij Duurstede) en Utrecht onveilig. Ze verplaatsten zich per schip en voerden verrassingsaanvallen uit. Ook de handelsnederzetting Daventre (Deventer) ontkwam niet aan hun roofzucht. Vikingen afkomstig uit Denemarken hebben in 882 vanaf hun schepen een aanval op Deventer uitgevoerd. Wat ze buit konden maken ladden ze in hun schepen om daarna de nederzetting plat te branden.
Na de aanval werd begonnen met de aanleg van een aarden wal om voortaan beter beveiligd te zijn tegen aanvallen. De wal werd 3,5 km lang, 4,5 m hoog en 14 m breed. In de elfde eeuw werd de wal verhoogd tot 7,5 m en verbreed tot 28 m.
Als gevolg van de rooftochten van de Vikingen trokken kooplieden uit het geheel verwoeste Dorestad naar Deventer.Ze konden hier evengoed handel drijven, want Deventer was gunstig gelegen tussen het Rijnland en de handelssteden aan de Oostzee. Ook de bisschop van Utrecht, Odibald geheten, trok met zijn gevolg in 895 naar Deventer. Deventer zou nog eeuwenlang de tweede residentie van de Bisschop van Utrecht blijven.
Bij opgravingen in de Smedenstraat in het jaar 2003 trof men nog gedeelten van de vroegere aarden wal aan. Daarin was nog duidelijk een brandlaag te zien van ongeveer 20 cm. dik met houtskool en verbrande resten aardewerk.