Openbare Bibliotheek

Lange tijd was het lezen van boeken alleen gebruikelijk bij de meer ontwikkelde mensen. In 1891 was er een Deventer Leeskabinet opgericht, dat in sociëteit De Hereeniging gehuisvest was. Maar al spoedig vond men dat lezen goed was voor iedereen. Daarom werd in 1918 de Openbare Bibliotheek aan de Brink opgericht.
Toen de bibliotheek startte, waren er 130 leden. In 1929 waren dat er 1500 en in 1959 6000.
Ondertussen was er ook een schoolbibliotheek (1949) opgericht, die onderdeel uitmaakte van de bibliotheek. In 1958 werd het eerste filiaal geopend, in de Zandweerd.
In 1959 besloot het gemeentebestuur de bibliotheek aan de Brink geheel te vernieuwen. Een aantal panden werd samengevoegd tot één bibliotheekcomplex. Dat was in 1964 klaar. Naast de volwassenenafdeling en de jeugdafdeling was er vanaf dat moment ook een muziekbibliotheek (die toen 'discotheek' genoemd werd).
In 1970 ging de eerste bibliobus rijden. Er kwam een tweede filiaal, in Keizerslanden, gevolgd door een derde filiaal in Colmschate begin jaren tachtig. Sinds de gemeente Deventer samenging met de gemeentes Diepenveen en Bathmen maken ook de vestigingen van Diepenveen, Schalkhaar en Bathmen deel uit van de openbare bibliotheek Deventer. De bibliobus rijdt niet meer.
Tegenwoordig heeft meer dan de helft van alle Deventer huishoudens een bibliotheekpas.