Noury en van der Lande Meelfabriek

Rond 1920 was de meelfabriek van Noury & Van der Lande het grootste bedrijf van Deventer. Wat begonnen was als een meel- en oliefabriekje groeide uit tot een grote chemische industrie met vestigingen in andere plaatsen in Nederland en in het buitenland.
De fabriek is in 1838 klein begonnen met het vervaardigen van raapolie en raapkoeken voor het vee. Na aanschaf van een stoommachine in 1848 kon de productie flink worden opgevoerd. In 1887 verrees er een groot graanpakhuis aan het Pothoofd, gevolgd door de eerste stoomtarwemeelfabriek van Nederland aan de Teugseweg net buiten Deventer. Ook op andere plekken in de stad verrezen afdelingen van Noury & Van der Lande, zoals aan de Handelskade, de Brink en een laboratorium aan de Ankersmitlaan. In het laboratorium werd onderzoek verricht in samenwerking met de Technische Hogeschool Delft.
In 1932 werd de voormalige bewaarplaats voor gietmallen van de ijzergieterij Nering Bögel gekocht. Op die plek werd begonnen met het vervaardigen van geneesmiddelen onder de naam Nourypharma.

Aan de meelfabriek van Noury & Van der Lande aan de Teugseweg kwam in 1965 een einde. Het gevolg was een massaontslag voor 200 werknemers. De fabriek werd verkocht aan Cebeco-Handelsraad, dat in 1969 deel ging uitmaken van AKZO.
Een fabriek van Akzo-Chemie bevindt zich nog aan de Zutphenseweg.

Op de foto zien we een opslag van grote zakken meel. De foto is uit 1905.