Leeuwenbrug

Omstreeks 1880 werd de Leeuwenbrug over de Singelgracht tegenover de Keizerstraat gebouwd. De brug ontleende haar naam aan de leeuwen die de hoeken sierden. Links van de brug (komend vanaf het station) stond het grote hotel 'De Leeuwenbrug', gebouwd tussen 1923 en 1926. In de kelder van het hotel was een bar die de 'Leeuwenkuil' heette. Verderop in de Keizerstraat stond links bejaardenhuis 'Huize Louise', gebouwd in 1922 door architect Knuttel.
Eind jaren tachtig van de twintigste eeuw werd het hotel gesloopt; in 1991 ging het bejaardenhuis tegen de vlakte.
In 1990 begon de bouw van het eerste deel van het kantorencomplex 'De Leeuwenbrug', dat al gauw de 'Kassa' werd genoemd. In 1996 ging de bouw van het tweede, veel lagere, gedeelte van het kantorencomplex 'De Leeuwenbrug' van start.
In december 1993 werd met de bouw van het cultureel centrum 'De Leeuwenbrug' begonnen met daarnaast een appartementencomplex 'Résidence de Leeuwenbrug', dat op de plaats van 'Huize Louise' staat. In het cultureel centrum kwamen de Deventer Schouwburg, Filmhuis 'De Keizer' en het centrum voor de kunsten 'De Leeuwenkuil', (voormalige Muziekschool en voormalig Kreatief Centrum).
De brug met de leeuwen verdween; in plaats daarvan kwam er een dam over de gracht tegenover de Singelstraat. Tussen de kantoren en de schouwburg is een smalle gracht gegraven, en het stationsplein werd een kale, stenen vlakte. Maar dit gebied gaat opnieuw op de schop.

Op de oude ansichtkaart zijn de leeuwen waar de Leeuwenbrug naar genoemd zijn, te zien.