IJssellinie

Enkele jaren na het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam er opnieuw oorlogsdreiging, nu vanuit het communistische Rusland. De Nederlandse regering besloot in het geheim een verdedigingslinie aan te leggen van 120 km lang, de IJssellinie genaamd. Door een groot deel van Oost-Nederland onder water te kunnen zetten dacht men beter beveiligd te zijn tegen een mogelijke opmars van de Russen. De verdedigingslinielinie strekte zich uit van Nijmegen tot Kampen. In de omgeving van Deventer werden bij het landgoed 'De Haere' sluizen in de IJsseldijk aangebracht, waardoor een brede strook land onder water gezet kon worden. Er werden ook ongeveer 60 bunkers gebouwd met een hospitaal. Oude tanks uit de Tweede Wereldoorlog werden op een aantal terpen geplaatst. In 1953 was het gehele plan uitgevoerd, helemaal in het geheim.

Omdat er helemaal geen Russische inval kwam, werd in 1965 begonnen met het afbreken van de sluizen. In 1968 werd de gehele IJssellinie opgeheven.
In 1996 werd de Stichting IJssellinie opgericht. Deze stichting probeerde een deel van het bunkercomplex als toeristische attractie te bewaren. Nu kunnen tot in lengte van jaren belangstellenden een indruk krijgen van de verdedigingswerken uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.